7 oktober 2014

Glaciäris från Salajekna nådde en halvmiljonpublik under årets bokmässa i Göteborg

Mellan 1 500–2 000 såg glaciärisen varje dag på bokmässan. Flera hundra kände på isen. 
















Glaciäris från Salajekna nådde 
minst en halv miljon under 
årets bokmässa i Göteborg

Vad skrevs om glaciärisen på Internationella torget? 
Hur många såg inslag i TV och hörde radioinslag? I morse satte jag mig vid datorn och försökte göra en uppskattning.


Kunde därefter sammanfatta detta:
– Tillsammans med temalandet Brasilien blev glaciärisen på Internationella torget en av de områden som media lyfte fram inledningsvis på årets bokmässa, t ex i SVT och på mässans egen hemsida. Gomorron Sverige SVT1 ses av ungefär 100 000 tittare vid åttatiden, enligt Catarina Wilson, chef för företagskommunikation på SVT. Inslaget ligger sedan kvar på deras webb. 
– Bokmässans ledning valde att lyfta fram glaciärisen i pressmeddelanden och på sin hemsida under dagarna. Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef på Bok & Bibliotek, berättar att man haft 125 000 träffar under bokmässeveckan, varav 104 000 unika. 
– Uppskattningsvis 1 500-2 000 personer stannade varje dag till extra på Internationella torget för att känna på isen, titta på den. (Osäker uppskattning som jag diskuterat med bokmässan). Fler hundra kände varje dag på isen enligt de som stod där. 
– Drygt 800 deltog i den klimatquiz som Naturskyddsföreningen arrangerade. Marianne Hofman, Mats Holmström (Arjeplog) och alla volontärer från Naturskyddsföreningen är att gratulera för den oväntat höga siffran. För varje quiz blev det ju också ett samtal.
– Glaciärisen åtföljdes av en rad rubriker. LO-TCO Biståndsnämnden med sin slogan ”Det finns inga jobb på en död planet" syntes mest tillsammans med "Symbol för global uppvärmning”. Lokalpress och lokalradio tillsammans når c a en kvarts miljon, allt från NSD, Dala-Demkraten, Norran, Sydsvenskan, P4 Radio Norrbotten. 
Annons på baksidan av mässkatalogen, trycktes i 300 000 ex. gick ut som bilaga i Göteborg-Posten den 14/9. Mässkatalogen användes flitigt under mässdagarna.
– Internationella torgets programtidning informerade om glaciärisen. Skickades ut av Sida och delades även ut av utställare. 
Facebook, Twitter och Instagram: En uppskattning om kanske 20 000 st som såg något. Helt klart är att dessa mediala forum växer. Ett ex. Jag har själv lagt upp flera länkar om isen och har 1 100 i min logg. Eftersom vi var ett antal personer som använde detta forum upprepade gånger är det inget felaktigt antagande att minst 30 000 såg budskapet (i detta fall enbart via FB).
– Hur gick informationsflödet hos Sida, LO-TCO Biståndsnämnd och Naturskyddsföreningen? Jag ska få hjälp uppskattad detta – återkommer! 
– Mediatäckning: Sammantaget fick torgets glaciäris närmare en halv miljon tittare/läsare/mässbesökare. 
Självklart säger det inget om hur länge någon lyssnade till något eller besökte isen på mässans plan 2, men de mediala kontaktytorna som iscensattes finns kring denna nivå. 
Inte heller säger de något om folk blir klimatsmartare, återkommer till Internationella ett annat år eller kommer att besöka glaciären i framtiden; men, som sagt, kommunicerat glaciäris har vi gjort. 

Vad händer med den bit glaciäris som finns kvar? 
Ja, det är säkert kvar 150 kg spännande is. Den har åkt in i fryslager i Göteborg. Kanske finns det ännu ett äventyr att upptäcka? 


Ett urval länkar om glaciärisen på Internationella torget:

Norrbottnisk glaciäris på Bokmässan
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5973820
Bokmässan i Göteborg invigs på torsdag, början på en fest för alla bokälskare. Från Norrbotten deltar bland andra frilansjournalisten Maria Söderberg från Arjeplog- och ett stycke glaciäris från Salajekna.

Om Lilla Scenen och isen:
"Klimatfrågan uppmärksammas också, på ett mycket konkret vis. Ett 400 kilo tungt och minst 2 000 år gammalt isblock från Sveriges största, men krympande, glaciär Salajekna kommer att stå och smälta på Internationella Torget som en påminnelse om den pågående uppvärmningen av jordklotet."
http://www.bokmassan.se/sv/nyheter/jorden-runt-varv-pa-varv/

Pressmeddelande: Smältande glaciäris på bokmässan: Symbol för global uppvärmning
http://www.internationellatorget.se/smaltande-glaciaris-pa-bokmassan-symbol-for-global-uppvarmning/

Smältande glaciäris på bokmässan: Symbol för global uppvärmning
http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/smaeltande-glaciaeris-paa-bokmaessan-symbol-foer-global-uppvaermning-1059004

Direktsändning i SVT Gomorron Sverige kl. 7:45 från Internationella torget (längd 6:30) 25/9:
http://www.svtplay.se/klipp/2348990/en-glaciar-i-brasilianska-goteborg

Ledarblogg NSD Olov Abrahamson: ”Klimathotet kommer att vara påtagligt under bokmässan i Göteborg, som startade under torsdagen. Is från Sveriges största glaciär i Arjeplogsfjällen kommer att symbolisera denna ödesfråg under mässdagarna.”
http://www.nsd.se/bloggar/ledarbloggen/is-fran-arjeplog-i-goteborg/?blog=6811846&entry=8759865

Vad gör en smältande glaciär på Bokmässan?
”Klimatet är en ödesfråga för hela mänskligheten – inte minst för fackföreningsrörelsen. På Internationella torget på Bokmässan i Göteborg kan du själv se hur en bit från Sveriges största glaciär, Salajekna, smälter inför dina ögon.”
http://www.lotcobistand.org/varfor-har-vi-slapat-en-smaltande-glaciar-till-bokmassan
Glaciärisen lockar fortfarande
Det skulle ha blivit sista resan för glaciärblocket från Salajekna. Men inte ens värmen i mässhallen och alla de händer som klappade på blocket under de fyra dagar Bokmässan i Göteborg pågick fick den tvåtusen år gamla isen att ge upp och smälta bort.
-Kärleken är alltid varm, men den kalla isen kan bli en uppmaning till mänskligheten att förhålla sig kärleksfull till luften, vattnet och jorden, sa författaren Björn Ranelid, som besökte isen tillsammans med sin hustru Margareta.
http://www.arjeplognytt.se/nyheter/glaciarisen-lockar-fortfarande

"Det finns inga arbeten på en död planet"
http://www.dalademokraten.se/kultur/det-finns-inga-arbeten-pa-en-dod-planet
Ett litet isblock från glaciären Salajekna står i en monter och smälter sakta bort på Bokmässan. Den får symbolisera klimathotet.
"Det finns inga arbeten på en död planet", Per-Olof Sjöö, ordförande för det globala facket Bygg- och träarbetareinternationalen.
Vi befinner oss på Internationella torget på Bokmässan i Göteborg.

Internationella torget: Smältande glaciäris på bokmässan – symbol för global uppvärmning
http://lillascenentorget.blogspot.se/2014/09/internationella-torget-smaltande.html

Inga arbeten på en död planet
http://www.lotcobistand.org/inga-arbeten-pa-en-dod-planet
"Många besökare känner på glaciären. De stannar upp i vimlet, fotagraferar och frågar. Under parollen "Inga arbeten på en död planet" får LO-TCO Biståndsnämnd tillfälle att diskutera det globala miljöhotet och den fackliga kampen på Bokmässan i Göteborg." Klimathotet har aldrig varit mer påtagligt. Is från Sveriges största glaciär i Arjeplogsfjällen får symbolisera en av världens ödesfrågor på årets Bok och biblioteksmässas Internationella torg."

Glaciären smälter på bokmässan:
Förhoppningsvis ska det finnas något kvar av den smältande biten is från glaciären Salajekna på bokmässan nu på lördag. Då pratar GS ordförande Per-Olof Sjöö om hållbart bostadsbyggande och hur byggsektorns utsläpp av växthusgaser kan minska.
http://www.da.se/home/da/content.nsf/aget?open&key=glaciaren_smalter_pa_bokmassan_1411732224761

Glaciärisen lockar fortfarande: Det skulle ha blivit sista resan för glaciärblocket från Salajekna. Men inte ens värmen i mässhallen och alla de händer som klappade på blocket under de fyra dagar Bokmässan i Göteborg pågick fick den tvåtusen år gamla isen att ge upp och smälta bort. ”Kärleken är alltid varm, men den kalla isen kan bli en uppmaning till mänskligheten att förhålla sig kärleksfull till luften, vattnet och jorden, sa författaren Björn Ranelid, som besökte isen tillsammans med sin hustru Margareta”.
http://www.bokmassan.se/ Ett axplock från torsdagen: isen från Salajekna Maria Söderberg intervjuas i SVT om det 400 kilo tunga och minst 2 000 år gamla isblocket från Sveriges största, men krympande, glaciär Salajekna som står och smälter på Internationella Torget som en påminnelse om den pågående uppvärmningen av jordklotet.
400 kg glaciäris på Bokmässan 2014
På Bokmässans Internationella torg kan du uppleva ett tvåtusen år gammalt isstycke.
Gissa när just den här isen kommer att smälta ned!
http://polarisen.se/nyheter/400-kg-glaciaris-pa-bokmassan-2014/

GS på bokmässan i Göteborg: Det finns inga arbeten på en död planet.
Under bokmässan i Göteborg kan man få se och ta på en bit av Svensk 2000årig glaciär. Den har tagits dit av LO-TCO biståndsnämnd tillsammans med Naturskyddsföreningen. På plats är även Per-Olof Sjöö, ordförande för GS facket men även LO-TCO- Biståndsnämnd.
http://www.gsfacket.se/home/gs/content.nsf/aget?openagent&key=gs_pa_bokmassan_i_goteborg_det_finns_inga_arbeten_pa_en_dod_planet_1411827088813

Norra Västerbotten: Både värme och kyla på årets bokmässa
"Mitt i värmen var ett av mässans mer uppseendeväckande inslag ett sakta smältande isblock. Men inte vilken is som helst, utan hämtad direkt från glaciären Salajekna i Arjeplog. Naturskyddsföreningen m.fl. stod bakom detta för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan. Att låta mässbesökarna konfronteras med tvåtusen år gammal is som nu håller på att smälta även uppe på fjället fick mycket uppmärksamhet."
http://norran.se/noje-kultur/litteratur/bade-varme-och-kyla-pa-arets-bokmassa-273811

Puffar på många ställen, t ex Instagram, Twitter, Facebook ex vis: https://www.facebook.com/basedrobe/posts/347405598717472

Sydsvenskan 25/9:
"30:e bokmässan är igång i Göteborg
3000 programpunkter med över 2000 medverkande. 900 utställare och ett stort block is från en glaciär. Det är dags för bokmässan i Göteborg, som i år fyller 30 år. Följ direktrapporteringen"
http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/30e-bokmassan-smygstartade/
"Maria Källsson, som är ansvarig för bokmässan, berättade också om en spektakulär punkt i årets program.
– Vi väntas få hit en gigantisk glaciärbit ikväll, som kommer att finnas på mässan. Det är en manifestation för att göra oss uppmärksamma på klimatförändringarna, sa hon,"

Puff i tidigt skede:
http://midsommarudden.blogspot.se/2014/09/glaciaris-fran-salajekna-till-bok.html

Bloggare "Inger" 2/10:
http://varttredjeliv3.blogspot.se/2014/10/bok-och-biblioteksmassan-goteborg.html
"... men jag var denna dag mera inriktad på annat och det absolut första jag ville se och känna på, var en klump glaciäris, 2 000 år gammal, från Salajeknaglaciären i Arjeplogsfjällen. Av den rejäla klumpen var det inte så mycket kvar men ändå var det ju otroligt att den klarat mässvärmen i 4 dagar. Glaciäris är tydligen mycket tätare än vanlig is.
Glaciärisen i sin låda och fotografen Maria Söderberg. Maria är initiativtagare till
denna isflytt och har med egna ögon under några år sett Salajeknas is krympa.
Syftet var förstås att väcka debatt och ge människor kunskap om att Salajekna har krympt med en km på 100 år. Detta minner mig om att jag för ett tag läste att visserligen smälter isen uppe vid Nordpolen men Sydpolens is växer i omfång av olika anledningar. Men frånsett detta, det kan aldrig vara fel att minska på utsläpp och föroreningar. Att däremot inte göra det, kan vara gruvligt fel!"

PROGRAMPUNKTER PÅ BOKMÄSSAN:

Prof. i glaciologi Per Holmlund, Lilla scenen: http://www.bokmassan.se/en/the-book-fair/arets-program/?eventid=17372

http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=18213
ICE AGE OVER
Datum & tid: lördag 27 sep kl. 14:30 - 15:30
Glaciärerna krymper. Klimatet ändras. Vad innebär detta för människan? Professor Björn-Ola Linnér, Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet, författaren Majgull Axelsson, som rest med en polarforskningsexpedition kring Berings sund, och Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, med aktuell bok Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen. Samtalsledare Maria Söderberg, fotograf.

Professor Björn-Ola Linnér, Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet, författaren Majgull Axelsson, diskuterar is.

Vad är Internationella torget på bokmässan?
Internationella Torget  är en del av Göteborgs stora mässa Bok & Bibliotek som varje år har närmare 100 000 besökare. Det består av ett nätverk som samlar över 55 organisationer, förlag och myndigheter. Alla arbetar på olika sätt med globala utvecklingsfrågor, mänskliga rättigheter och för att uppmärksamma de internationella frågorna i Sverige. Sida står som huvudfinansiär. 
På Internationella Torget finns många montrar och bokbord där de deltagande medlemmarna i Internationella Torgets nätverk erbjuder informationsmaterial. 
Exempel på några av de gäster som framträtt på vår scen genom åren: 
Desmond Tutu, Herta Müller, Orhan Pamuk, Adonis, Maryse Condé, Ernesto Cardenal, Jeanette Winterson, Mircea Cârtârescu, Isabel Allende, Alaa Al-Aswany, Erica Jong, Alexander McCall Smith and Barbara Hendricks. 
www.internationellatorget.se

Ishämtaren Mats Holmström från Arjeplog
hade intensiva timmar vid isen.

Polisbevakad glaciäris. 

Per-Olof Sjöö, GS Facket: 
”Det finns inga jobb på död planet".

Professor Per Holmlund berättade om glaciärer.
SVT:s Gomorron Sverige gjorde inslag vid mässtart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.